Turismul se confurntă cu o situație dificilă și în acest moment aș vrea să scot în evidență cum afectează coronavirus turismul din România.

Primele semne ….

Izbucnirea masivă a virusului în China era doar o umbră îndepărtată a unui dezastru ce avea să se întindă la nivel mondial.

Prin mass-media urmăream zilnic evoluția teritorială a virusului.

Website-urile de rezervări turistice, printre care și az-turism, rugau unitățile de cazare să nu perceapă penalizări pentru anularea rezervărilor.

Și asa a început marea anulare a vacanțelor turistice în toată Europa , America și în toate zonele afectate de coronavirus.

Transportul, coronavirus și turismul

Marile companii aeriene au anunțat anularea a sute de zboruri. Mai întâi către China și apoi către multe alte zone din Continentul Asiatic cum ar fi Coreea de Sud.

Deja era târziu, chinezii călătoreau zilnic către Italia, o zonă de afaceri și turism mult apreciată de asiatici.

Mai întâi la Milano, capitala modei și apoi , întreaga Italie a fost afectată crunt de răspândirea virusului, închizând micile afaceri turistice, fie ele pensiuni, moteluri și mai târziu marile resorturi turistice.

Veneția devine pustie. Orașul romanticilor se golește în fiecare zi lăsând doar amintiri frumoase pentru turiști. Gondolele se opresc și cântecul gondolierilor încetează.

Marile magazine impun reguli de acces ca să reducă contactul persoanelor între ele.

Spitalele se umplu încet….

Pe rând sunt afectate și țările din jur… Austria, Elveția, Franța, Germania.

Dar cum afectează coronavirus turismul din România?

Telefoanele recepțiilor de hotel sună constant pentru anularea rezervărilor.

Centrele turistice din zona Brașovului se golesc.

Poiana Brașov, Bușteni, Sinaia, Bran. Valea Prahovei scapă în sfârșit de aglomerația traficului de weekend. Mi-aș fi dorit sa se rezolve cu o autostradă nouă…..

Turiștii care erau deja cazați pe Valea Prahovei își scurtează vacanța de frica carantinei. Cei care au rămas asaltează farmaciile cumpărând măscuțe medicinale, dezinfectant și pastile pentru afecțiuni cronice specifice fiecăruia.

Restaurantele se închid pe rând. Nu mai ai unde să mănânci o ciorbiță, o friptură, o mămăliguță cu branză și smântână.

Posturile de televiziune anuntă la fiecare oră numărul de persoane infectate și magazinele încep să-și golească rafturile mai rău ca în perioada de Crăciun. Dispar pe rând dezinfectantele, carnea congelată, pastele făinoase, salamuri afumate, laptele pasteurizat și în mod ciudat hârtia igienică.  Hârtia igienică ? Se pare că unii au gânduri mari….

Pe 14 martie Președintele declară Stare de Urgență. Oamenii pe stradă merg cu măscuțe medicinale, mănuși și pelerine. Turiștii care se întâlnesc pe trotuare, se ocolesc la câțiva metri distanță.

Programul personalului din unitățile turistice din Bușteni se modifică. În puținele hoteluri rămase deschise, mai găsești câte o persoană la recepție, dar și aici personalul de curățenie este redus la maxim. La bucătărie, două persoane, un bucătar și un ospătar. De aprovizionare nu se mai ocupă nimeni. Au deja produse pentru mult timp având în vedere că cererea este minimă.

Cabanele din munți se închid. Cabana Mălăesti este prima care anunță carantina. După ea, cabana Diham și Gura Diham. Nu sunt cazuri de coronavirus dar vor să se protejeze o perioadă.

Clasa politică se întreabă și ea cum afectează coronavirus turismul din România?

La televizor apare primul ministru care clarifică unele aspecte privind Starea de Urgență.

Nu, nu va fi armată pe stradă, nu se vor aresta persoanele suspecte ca să fie duse în carantină. Este doar o stare de urgență care permite unele rectificări bugetare prin care să ajute financiar spitalele să fie aprovizionate cu materiale specifice combaterii virusului.

Un alt avantaj este acela că spitalele vor putea să facă achizitii de materiale prin negociere directă cu furnizorii.

Asta înseamnă că se poate trece de organizarea unor licitații care ar întârzia aprovizionarea spitalelor. Să sperăm că de data asta nu se vor percepe acele comisioane care umflă prețurile pentru ca o parte din banii de achiziție să ajungă în buzunarele oportuniștilor.

Totuși, unele hoteluri acceptă să transforme camerele lor în spații de cazare pentru cei aflați în carantină. Un gest nobil din partea proprietarilor.

Unul dintre aceste hoteluri este și Hotelul Flora din Mamaia.

Mănăstirile din întreaga țară anunță că ofera spațiile lor de cazare pentru românii aflați în carantină.

Agențiile de turism.

Agențiile de turism se străduiesc să returneze banii turiștilor care își anulează orice plecare în următoarea perioadă.

Alte rezervări ? Nu, chiar nimic.

Unii ar vrea să plece în țări lipsite de coronavirus cum sunt unele țări din Africa, dar acele țări nu acceptă turiști din România sau din orice altă țară cu cazuri de infecție cu coronavirus.

Turismul în România devine aproape inexistent în perioada asta.

În curând vin Sărbatorile de Paști. Să sperăm că hotelurile și pensiunile se vor umple din nou.

Voia bună a românilor trebuie să se întoarcă și se va întoarce pentru că românii sunt un popor cu un suflet mare care merită să se bucure de vacanțe frumoase în țara lor.