Bun venit in Delta Dunarii !

Exista cateva locuri in lume, unde calator fiind, descoperi ca frumusetea, maretia si bucuria vietii sunt cu adevarat mult mai mult decat simple cuvinte.

Bun venit in tinutul unde se formeaza cel mai tanar pamant al batranei Europe.

In sectiunea cazare Delta, puteti gasi oferte si informatii de cazare din majoritatea locatiilor deltei.

Locul unde noul si vechiul, precum viata si moartea, precum pamantul si apa se lupta si se despart.

Locul unde se inconjoara, se amesteca si se aduna pentru a naste sub ochii tai, vie si intreaga, o lume absolut unica si fascinanta.

Delta Dunarii, desfasurata in buna parte pe teritoriul Romaniei si continuata in Ucraina.

Este unul dintre ultimele tinuturi din lume unde natura si-a pastrat maretia ei genuina, departe de iuresul civilizatiei.

Unul dintre putinele taramuri unde peisajul se schimba in timp real.

Unde vegetatia ascunde si arata in acelasi timp adevarate miracole de flora si de fauna.

Unde spiritualitatea si-a pastrat puritatea, iar oamenii stiinta de a trai in mijlocul naturii.

De asemenea, pe website-ul nostru veti gasi informatii despre hoteluri si pensiuni din toate zonele tarii.

Formarea spatiului Delta Dunarii:

Nasterea acestui tinut, lectie vie de studiu stintific al evolutiei naturii, incepe cu zeci de mii de ani in urma.

Incepe din vremea cand Marea Neagra forma aici doar un golf numit Golful Tulcea si in acesta se varsa fluviul Dunarea.

Cantitatile imense de aluviuni aduse de apa, dar si fluxul si refluxul mic al Marii Negre au creat in timp conditiile formarii Deltei.

Initial, un cordon de litoral a unit insulele Cararorman si Letea  si a inchis golful, transformandu-l intr-o laguna.

Prin colmatare, aceasta laguna s-a transformat intr-un tinut mlastinos prin care fluviul si-a croit drumul numit Sfantul Gheorghe.

Acesta reprezentantd cel mai vechi brat al dunarii. Asa inainta Delta Dunarii .

Aluviunile aduse de a lungul acestui brat au inchis in timp si cu perseverenta si Golful Babadag, conturand complexul Razim de azi.

Cu aceeasi staruinta, un nou brat al Dunarii, numit Sulina, strapunge pamantul.

Strapungerea este localizata in dreptul localitatii Crisan si avanseaza rapid in mare.

Pe acelasi principiu, in Nordul deltei s-a format bratul chilia, pornit de pe teritoriul Romaniei si continuat in Ucraina.

Colmatarea lacurilor si formarea de noi grinduri este un proces in plina desfasurare.

Acest lucru este vizibil astazi in deosebi in partea ucraineana a deltei dunarii, unde pamantul cel nou creste continuu din mijlocul si prin vointa apelor.

Despre Raul Dunarea ce formeaza Delta Dunarii:

Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Psihos sau Io Divino, indiferent de numele pe care oamenii l-au dat de a lungul secolelor fluviului ce le-a insotit destinele, Dunarea, desi in ordin de marime nu este cel dintai fluviu European, ramane totusi in constiinta oamenilor prin splendoare si semnificatii adevaratul rege al fluviilor din Europa, recunoscut si numit astfel in istorie de insusi imparatul Napoleon.

De la formarea sa, prin unirea raurilor Briga si Berg in muntii Padurea Neagra din Germania si pana la varsarea in Marea Neagra la Sulina, Dunarea traverseaza nu mai putin de 10 tari europene si strabate 4 capitale.

In Austria, la Viena, in Polonia la Bratislava, in Ungaria la Budapesta, Serbia la Novisad si Belgrad, Romania la Orsova, Portile de Fier, Giurgiu, trece in Bulgaria la Ruse apoi se intoarce la Cernavoda, croindu-si drumul spre mare prin Braila, Galati si Tulcea, salutand spre nord Noldova si Ucraina sau ajunsa la intalnirea de final cu Marea Neagra la Sulina, oricare ar fi tinutul pe care il strabate Dunarea a influentat mereu viata oamenilor si oamenii i-au adus inapoi la randul lor omagiul.

Muzica apelor care curg linistite sau imvolburate, o regasesti parca intreaga in celebrul vals Dunarea Albastra, compusa de Johan S. Strauss in Viena anului 1867.

Pe atunci Viena era capitala a impreiului Austro-Ungar.

Asculta curgerea apei pentru o clipa si vei vedea ca muzica e inima acestui fluviu.

Opere inestimabile, muzele toate s-au ridicat din valuri pentru ca Dunarea si Delta Dunarii sa ramana eterne in mintile, inimile si mai ales in povestile oamenilor.

O lume cu adevarat vie

Aceasta este Delta Dunarii:

Un tinut al diversitatii si unicitatii, unde poti vedea la fiecare pas specii-monument ale florei sau specii rare de fauna.

Locuri ascunse pe canalele inguste ale drumului apelor sau manifestari explozive ale peisajului. 1689 de specii de flora, 3448 de specii de fauna se gasesc aici.

Calatoria pe cele 3 brate ale Dunarii, din Romania sau Ucraina, reprezinta o lectie de Biologie, Geografie, Geologie si chiar Antropologie tinuta pe viu in mijlocul naturii.

Cercetatori in Delta Dunarii:

Celebrul cercetator Jeac I. Cousto a fost fascinat iremediabil de minunile vii ale acestui tinut, a fost unul dintre cei ce a determinat includerea Deltei Dunarii ca rezervatie a Biosferei in patrimoniul mondial Unesco si locul ii este mai mult decat meritat.

Calator sau cercetator, vino sa admiri frumusetea pura sau ca sa studiezi amanuntit comoara biosferei.

Atras de frumusetea locului sau de confortul modern integrat perfect in mijlocul naturii, Delta Dunarii te intampina de fiecare data cu vorbe simple si adevarate.

Acestea iti vor veni firesc in minte : frumusete, maretie, bucuria de a trai.

Se spune ca odata, demult, oamenii au pierdut pentru totdeuna viata in Paradis.

Totusi, ajuns aici, in Delta Dunarii, descoperi ca bogatia, exuberanta si maretia inceputului de lume au ramas parca intregi si nepieritoare.

Unica Delta din lume declarata rezervatia biosferei, Delta Dunarii este un muzeu viu al biodiversitatii.

Este un tinut miraculos, in care pasesti cu sfiala, coplesit fiind de spectacolul naturii.

Admirand si incercand sa descoperi si sa intelegi regulile dupa care viata, in toate formele ei isi construieste maretul templu.

Peste 580.000 de hectare in care viata se desfasoara intensa si ne tulburata, reprezinta suprafata rezervatiilor naturale de flora sau de fauna din Delta Dunarii, dar mai ales reprezinta o inestimabila comoara de studiu sau de frumusete pura.