Muntii Bucegi – delimitare geografica:

Din punct de vedere geografic, Muntii Bucegi fac parte din carpatii Meridionali dar din punct de vedere geologic fac parte din Carpatii Orientali.

Aceasta clasificarea geologica este data de faptul ca sunt alcatuiti in cea mai mare parte din conglomerate si putin calcar.

Muntii Bucegi sunt limitati la E de catre Valea Prahovei, la V de catre Masivul Leaota, in N de catre Masivul Postavarul si la S de catre Dealurile Subcarpatice.

Altitudinea maxima a muntilor este de 2507 m , in Varful Omu.

Muntii Bucegi se prezinta sub forma unei potcoave orientata cu deschiderea spre sud.

Pe latura dreapta – nord a Bucegilor, exista o zona de platou situata la mare altitudine.

Cele doua ramuri ale potcoavei sunt despartite de Valea Ialomitei, cel mai important rau din masiv, ce izvoraste din punctul numit mecetul Turcesc.

Muntii Bucegi – flora si fauna :

Fauna este reprezentata de o multitudine de specii : ursi, lupi, caprioare, cerbi, linx, cocosi de munte, vulpi, mistreti, capra neagra, soparle, vipera comuna, s.a.

Pasari reprezentative sunt cateva specii de vulturi si acvile.

In rauri traieste pastravul indigen, cleanul si mreana

Muntii Bucegi sunt acoperiti in genreal de paduri de conifere printre care intalnim si singura specie de conifer caruia I se usuca frunzele iarna.

Este vorba despre Larix Decidua sau popular Zada.

La altitudini de peste 1800m  se intalneste Jneapanul (pinus montana), arbustul pitic din familia coniferelor care formeaza adevarate paduri greu de patruns.

De aceea , Bucegiul are zone neatinse vreodata de piciorul uman.

Mari parti din Bucegi au fost declarate Rezervatie Naturala inca din anul 1938.

Aici intalnim specii ocrotite cum ar fi Floarea de Colt, Rhododendronul, iedera alba, macul galben.

Geologie :

Muntii Bucegi sunt formati in cea mai mare parte din conglomerate.

Dar au si anumite zone din calcar unde s-au format frumoase zone de carst cum ar fi:

Pestera ialomitei sau Cheile Tatarului, avenul de sub Babele, etc

Obicetive turistice importante:

Pietrele de la Omu – se găsesc pe Vârful Omu din nordul masivului, cel mai înalt punct din munții Bucegi, cu o altitudine de 2.505 m.

Crucea Eroilor Neamului, de importanță istorică și turistică, este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman.

A fost construita pentru a cinsti memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial.

Cascada Urlătoarea – Avenul Vânturiș, Cascada Vânturiș,Colții lui Barbeș Claia Mare, Portița Caraimanului, Peretele Văii Albe, Colții Morarului ,

Avenul din Bucșoiu, Mecetul Turcesc,Hornurile Mălăieștilor, Sfinxul, Babele, Peștera Ialomiței, Turnul Seciului, Cheile Tătarului, Cheile Zănoagei.

Activitatile sportive din Muntii Bucegi sunt reprezentate de schi, escalada sportiva, alpinism, alergare montana, orientare turistica.

Muntii Bucegi sunt impanziti de o multitudine de cabane, vile si hoteluri , dintre acestea , cea mai veche este Cabana Malaesti.

Cabana Malaesti a fost construita in anul 1882 si de-a lungul timpului a ars de trei ori si distrusa intr-o avalansa, fiind reconstruita de fiecare data.

Munti Bucegi – clima.

Clima este caracterizata de temperaturi medii 2-16 grade C si vanturi puternice la altitudini de peste 1800m.

Ploile cad in cantitate de 800-1200 mm/an.

Domeniul schiabil este remarcabil prin pariile din Sinaia, Busteni, dotate cu statii de telecabina ce ajung pana la 2000m.

Muntii Bucegi sunt un izvor nesecat de obicetive turistice.