Pregatirea gratarului, cum se face gratarul la romani?

Ce ne trebuie? Lemn sau carbune? Ce carne folosim? Doar carne sau se pun si legumele? Tipuri de gratare?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care isi doreste sa raspunda articolul de fata.

Deoarece am observat cat de important este gratarul in momentele de relaxare, ne-am gandit sa dezvoltam acest subiect.

Cand stim ca este weekend si mai ales cald afara, este aproape firesc sa se faca planuri de gratar.

Haideti sa descoperim impreuna de ce ocupa gratarul un loc atat de important in vietile noastre.

 

Originea gratarului, cand a inceput pregatirea gratarului :

Acum 1,8 milioane de ani, cand omul se numea Homo Erectus, acesta a inceput sa gateasca carnea, trecand-o prin foc.

Suprinzator este ca, gratarul, asa cum il pregatim astazi, isi are originile in Caraibe.

Careibienii au fost primii care au preparat carnea cu mirodenii, ierburi si alte condimente.

Tot ei au fost primii care au inventat sistemul de a pune carnea pe un grilaj sau plita care sa fie asezata deasupra focului.

Originea cuvantului barbeque  ( gratar in engleza ) este dat de un trib indian care locuia in Caraibe.

A gati pe un gratar sub care este lemn aprins se numeste BARBACOA.

Dupa ce a aparut un articol despre aceasta metoda de a gati ( in anul 1526 ), ideea s-a raspandit cu repeziciune in toata lumea.

Daca la prima vedere nu reusim sa ne explicam de ce prepararea termica a mancarii a dezvoltat atata pasiune, sa nu uitam ca totusi, acesta este cel mai important lucru care ne diferentieaza de animale.

Suntem singura specie de pe pamant care prepara alimentele inainte de a le servi.

Primele tari care au explorat aceasta metoda au fost : Spania, Franta si Statele Unite ale Americii.

Reteta si metoda de pregatirea a fost transmisa de catre scalii caraibieni.

Pregatirea gratarului a devenit atat de populara, incat aceasta a fost pana si tematica nuntii parintilor lui Abraham Lincoln.

Pasiunea pentru gratar nu i-a ocolit nici pe marii savanti ai lumii.

Thomas Edison a fost cel care a creat prima fabrica de carbuni de uz casnic.

In momentul in care aceasta metoda de a gati s-a raspandit in toata lumea, fiecare cultura a inceput sa isi puna amprenta personala asupra gratarului.

La inceput, diferentele constau in ce parte a porcului sau vacii se foloseau, fiecare nationalitate avand preferinte personale.

Apoi, fiecare regiune, mai ales din America, a inventat propriile retete de bait.

 

Prepararea baitului pentru pregatirea gratarului:

Aici deja avem doua metode:

  • prima metoda este cea a unui sos in care se tine carnea ore sau chiar zile intregi inainte de a fi pusa pe gratar.
  • a doua metoda este prepararea unui sos pe care il aplicam cu o pensula in timp ce carnea este deja pe foc.

Mirodenii si ingrediente:

Proportiile si sortimentele de mirodenii si ingrediente difera colosal de la o regiune la alta.

Intreaga populatie a pamantului a dezvoltat aproape un cult al acestui tip de preparat.

Chiar putem spune ca exista destul de multi specialisti experti in acest domeniu.

Ce tip de lemn folosim ?

De la ei aflam ca in functie de bucata de carne aleasa, putem alege si lemnul cu care pregatim gratarul.

Acest lemn afuma carnea in timp ce o prepara, iar un soi de lemn potrivit, poate da carnii o savoare divina.

Ce tip de gratar folosim ?

Fiecare pasionat de gratar stie ca pe piata exista zeci de tipuri de gratare, de la cele rudimentare, de tabla, portabile, care pot sta in portbagaj in permanenta, la cele electrice cu afisaj electronic.

Aici fiecare om decide in ce directie se duce pasiunea lui pentru aceasta activitate.

Unii prefera sa se considere de moda veche si sa gateasca pe gratarul clasic, de caramida.

Daca ii intrebam de ce, sigur explicatia poate dura o zi intreaga si va fi plina de convingere.

Urmeaza cei care spun ca trebuie sa fim in pas cu timpurile si de ce sa ma chinui sa suflu la lemnisor si sa ma afum cand setez un cronometru pentru cat timp vreau doar sa afume carnea, apoi cat timp sa o prepare, fix la ce temperatura doresc eu.

Retetele, timpul si gradele la care se prepara fiecare bucata de carne este un subiect atat de complex si divers, incat nici nu am idee de unde as putea incepe.

Si aici omenii sunt de doua tipuri :

  • unii care au retete transmise din tata in fiu
  • altii care nu se pot oprii din a dezvolta si a adauga complexitate retetelor de baza.

Pregatirea gratarului, carne sau legume?

Pentru ca traim intr-o lume diversa si motivam acceptarea diversitatii, brusc simtim remuscari fata de cei care nu consuma carne.

Haideti sa facem acest articol sa merite a fi citit si de cei care nu prefera aceasta categorie de proteina.

Ritualul de a pregati gratar este atat de complex pentru ca este si extrem de permisiv.

Pentru o secunda, haideti sa uitam de carne si sa ne gandim ce putem pune pe gratar.

MMMM…. Niste delicioase ciuperci, fie simple, cu unt, umplute cu orice ne face cu ochiul, legume in orice chip ne este pofta, grecii au o delicioasa reteta de branza halumi cu legume pe gratar.

Nu va spun reteta, ca veti devenii dependenti .

Specialistii in branzeturi pot recomanda o intreaga categorie de branzeturi, care preparate termic isi schimba gustul si devin absolut delicioase.

Daca dieta dumneavoastra alimentara va permite, gratarul primeste cu bratele deschise orice tip de peste sau fructe de mare.

Unii spun chiar ca pe gratar au un gust muuult mai bun decat preparate in orice alt mod.

Ce sa mai, sunt extrem de putine lucruri care nu isi gasesc un culcus potrivit pe gratar.

Va recomandam 10 alimente si bauturi care stimuleaza metabolismul.

Toate aceste alimente  au un singur rol : sa apropie oamenii.

Pentru o iesire la iarba verde va recomandam Statiunea Turistica Busteni.

Pregatirea gratarului, cum se face gratarul la romani ?