Valea Doftanei este o comuna din judetul Prahova. Este formata din satele Traisteni si Tesila, care este si resedinta.

Numele comunei provine de la raul care o traverseaza. Acest rau izvoraste din muntii Baiului, la o altitudine de 1260 de metri.

In partea de sud a raului se formeaza lacul de acumulare Paltinu. Aceasta comuna este situata in partea nord-vest a judetului Prahova.

Comuna Valea Doftanei se afla la poalele Muntilor Baiului si Grohotis. Acestea sunt masivele cele mai vestice ale Curbirii Carpatilor Orientali.

In anul 2011, la recensamant, numarul populatiei se ridica la 6.162 de licuitori. In perioada interbelica comuna avea numele de Tesila. In anul 1925 , se atesta comuna Tesila. La sfarsitul perioadei interbelice, comuna este arondara plasii Sinaia.

Din anul 1950 pana in anul 1952, comuna apartine raionului Sinaia.

La reforma administrativa, din anul 1952, comuna trece la raionul Campina. Dupa anul 1952, comuna face parte din regiunea Ploiesti.

In anul 1968 comunele Traisteni si Tesila sunt unite sub numele de Valea Doftanei.

Valea Doftanei – obiective turistice

De vizitat merita Lacul Paltinoasa, Cheile Doftanei, Varful Secariei, Ruinele Bisericii Vechi, Rezervatia Glodeasa, Gospodarii Taranesti si Drumul Stanelor. Sa nu uitam de tabara de creatie plastica.

Aici gasiti mai multe detalii despre Valea Doftanei.

Inceputurile popularii pe aceste meleaguri sunt incadrate in perioada medievala timpurie, daca tinem cont de artefactele gasite aici.

Acest spatiu a avut cativa factori hotaratori in construitea primelor asezari.

Cei mai importanti factori au fost adapostul oferit de paduri si faptul ca era apa in apropiere.

In Valea Doftanei la inceput s-au construit catune, iar aici oamenii au dezvoltat pastoritul si muncile in padure.

Cadrul natural al comunei are multe variante turistice, fiind un mediu lipsit de poluare.

Catre nordul comunei relieful muntos este mai accentuat, unde putem admira frumusetea muntilor Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare.

Cand vorbim de Baiu Mare, vorbin si de Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica. Unghia Mare, are o particularitate, si anume: privita de la departare, seamana cu o piramida egipteana.

Tot aici putem vedea muntii Patru, Steiasa, Fundurile si multe clabucete inspre zona de sud.

Referitor la cazare in Valea Doftanei, recomandam Cabana SubBai, care este destinatia ideala pentru vacante sau doar de weekend indiferent de anotimp.